Функції з призначення виплат вагітним та допомоги на дітей планують передати ПФУ

23 травня 2023 р. у ВРУ зареєстровано проєкт Закону № 9318 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення керованості та адміністрування соціальної підтримки сімей та демографічної політики".

Як зазначено у пояснювальній записці, враховуючи активні бойові дії та окупацію частини України, управління соціального захисту населення відповідних територій не можуть нараховувати соціальні виплати сім’ям. Через децентралізований механізм нарахувань і виплат документи з одного району не можуть потрапити на адміністрування в інший район.

Натомість ПФУ має найбільш розвинуту мережу територіальних органів управління в системі соціального захисту населення та працює за екстериторіальним принципом призначення, нарахування пенсій, субсидій, страхових виплат.

Цей принцип означає, що незалежно від того, де перебуває людина, особливо в умовах воєнного стану, вона може реалізувати своє право на соціальні виплатити. Цифровізація процесів призначення, нарахування виплат у Пенсійному фонді значно скорочують час від подання документів до отримання пенсій, страхових допомог, виплат тощо.

Законопроєктом пропонується передати Пенсійному фонду функції з призначення:

  • допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами (для непрацюючих жінок),
  • допомоги при народженні дитини,
  • допомоги при усиновленні дитини,
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,
  • допомоги на дітей одиноким матерям соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя,
  • оплати послуги патронату над дитиною,
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю,
  • грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також сплати ЄСВ за патронатних вихователів, батьків-вихователів і прийомних батьків.

Також пропонується надати можливість звернення громадян в електронній формі через вебпортал електронних послуг та мобільний додаток Пенсійного фонду України. Крім того, залишається можливість звернення сімей з дітьми до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб Центру надання адміністративних послуг, а також через портал "Дія".

 

0