ФОП зобов’заний коригувати середній заробіток працівників

Положення Порядку обчислення середньої заробітної плати поширюються на підприємства, установи й організації та фізичних осіб-підприємців, що укладають з працівниками трудові відносини.

На це вказує Мінсоцполітики у листі від 10 травня 2018 р. № 766/0/101-18.

Тож і фізособи-підприємці мають проводити корування середнього заробітку в разі підвищення посадових окладів найманих працівників.

Якщо фізична особа-підприємець не має змоги провести коригування середньої зарплати на коефіцієнт підвищення посадових окладів (тарифних ставок), то приймається рішення про зменшення коефіцієнта коригування, виходячи з фінансової спроможності.

Рішення про зменшення коефіцієнта коригування в зв’язку з фінансовими можливостями, оформлюється наказом, який обов’язково має бути погоджений із профспілковим комітетом або іншим уповноваженим представляти інтереси працівників органом.

Коефіцієнт, на який необхідно провести коригування виплат обчислюється шляхом ділення окладу (тарифної ставки), встановленої після підвищення, на оклад (тарифну ставку), який працівник мав до підвищення.

Однак Мінсоцполітики визнає, що Порядком № 100 чітко не передбачено скільки знаків після коми необхідно застосовувати для розрахунку коефіцієнту коригування.

 

0