Федерація роботодавців розкритикувала проект нового Трудового кодексу

Зокрема, у Федерації не вбачають великого сенсу поширення нині діючих норм щодо захисту материнства на так звані категорії «працівників із сімейними обов’язками», до яких віднесено батька, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків.

Не вбачається і лібералізація відносин з роботодавцями. Зокрема, у проекті Трудового кодексу передбачена необхідність роботодавців доводити свою невинуватість і доказувати відсутність фактів дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних й інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними.

Також у Федерації розкритикували презумпцію правоти працівника. З огляду на якість наших нормативно-правових актів та їх узгодженість — важко припустити, що роботодавцю-інвестору буде цікаво працювати в такому «заангажованому» нормативному середовищі.

Доповнює цей комплекс презумпції вини ст. 28, яка забороняє роботодавцю необґрунтовано відмовляти в прийомі на роботу. Статті 113 та 114 зберігають «радянське» право профспілок забороняти роботодавцю звільнення.

Серед іншого Проект також розширює перелік питань, які в обов’язковому порядку регулюються колективними договорами.

0