ЄСВ із зарплати осіб з інвалідністю на загальних підставах

Для працюючих осіб з інвалідністю встановлена знижена ставка ЄСВ у розмірі 8,41 %. Однак застосувати таку ставку можуть лише роботодавці-юрособи. А от підприємці сплачують ЄСВ з таких працівників у повному обсязі.

ДФС у Дніпропетровській області нагадала, що розмір ЄСВ для кожної категорії платників визначається статтею 8 Закону про ЄСВ.

Для платників, зазначених у статті 4 Закону про ЄСВ, встановлюється ставка ЄСВ у розмірі 22 % до визначеної статті 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

Податківці зауважили, що згідно з частиною 13 статті 8 Закону про ЄСВ ставка 8,41 % визначеної бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю. 

Тобто вказаний розмір ЄСВ не поширюється на роботодавців — фізичних осіб — підприємців, які використовують працю найманих працівників — осіб з інвалідністю.

Отже, ФОП нараховують ЄСВ на заробітну плату працівників — осіб з інвалідністю в розмірі 22 % до визначеної бази нарахування ЄСВ.

 

0