ЄСВ для голови фермерського господарства — ДФСУ

Якщо голова фермерського господарства, зареєстрованого як юрособа, виконує функції керівника або бухгалтера вказаної організації, то таке фермерське господарство використовує його працю, як працю фізособи.

ДФСУ нагадує, що згідно з пунктом 5 примітки 1 частини першої статті 4 Закону № 2464 платниками ЄСВ визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

В Законі № 973-ІV розрізняються поняття «голова фермерського господарства» та «члени фермерського господарства», які регламентуються різними статтями цього Закону.

Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа – підприємець. Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа — підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу — підприємця в порядку, встановленому законом (частина третя ст. 8 примітки 1 Закону № 973).

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону № 2464 ФОП, у т. ч. ФОП – платники ЄП, є платниками ЄСВ.

Базу нарахування ЄСВ для зазначених осіб визначено у статті 7 Закону № 2464.

Якщо голова фермерського господарства, зареєстрованого як юридична особа, виконує функції керівника або бухгалтера вказаної організації, то таке фермерське господарство використовує його працю, як працю фізичної особи.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 4 Закону № 2464 платниками ЄВ є, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Базою нарахування ЄСВ для платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону № 108/95-ВР та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

 

0