Допуск працівника до роботи: роз'яснює Держпраці

До початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний (ст. 29 КЗпП):

  • роз'яснити працівникові його права й обов'язки та проінформувати під підпис про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги та компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства та колективного договору;
  • ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;
  • визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;
  • проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони.

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області з цього приводу на своєму офіційному сайті зазначило, що на відміну від правил пункту 4, правило пункту 1 додержується далеко не завжди. Тому до початку роботи, працівник має повне право поставити ті запитання, які стосуються його подальшої роботи й особистої безпеки під час виконання посадових обов’язків.

Коли працівник своїм підписом засвідчує факт ознайомлення із зазначеними умовами, доцільно запропонувати йому окремо підписом на посадовій інструкції підтвердити факт ознайомлення з інструкцією. Наявність такого підпису унеможливить спори про зміст трудової функції працівника.

0