Донарахування зарплати і середня зарплата

У листі від 18.06.2019 р. № 718/0/204-19 Мінсоцполітики роз’яснює, що в разі обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпустки донараховані працівникові суми за час попередньої відпустки мають включатися до заробітку тих місяців, в яких вони мали бути нараховані.

Очевидно, це роз’яснення слід розуміти так. Наприклад, працівник був у відпустці у вересні 2018 р., йому були нараховані та виплачені відпускні. У серпні 2019 р. виявлено помилку в обчисленні відпускних за травень і доплачено відпускні за вересень 2018 р. Працівник йде у відпустку в листопаді 2019 р. Розрахунковий період: листопад 2018 р. – жовтень 2019 р. Запитання: чи враховувати суму відпускних, доплачену в серпні 2019 р. за вересень 2018 р., під час обчислення відпускних за листопад 2019 р.?

 

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 18.06.2019 р. № 718/0/204-19

 

Директоратом норм та стандартів гідної праці Міністерства розглянуто Ваше звернення щодо обчислення середньої заробітної плати і в межах компетенції повідомляється.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 100 (далі - Порядок), виходячи з виплат за 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки.

Згідно із пунктом 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років; індексація, виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов'язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

При цьому, відповідно до пункту 3 Порядку тільки премії включаються в заробіток того місяця, на який припадають згідно з розрахунковою відомістю. Всі інші виплати мають включатись до заробітку того місяця, в якому вони мали бути проведені.

Тобто при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки донараховані працівникові суми за час попередньої відпустки мають включатися до заробітку тих місяців, в яких вони мали бути нараховані.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

 

З повагою

Генеральний директор 
Директорату норм та стандартів гідної праці                                           Ю. Кузовой

0