Документи для призначення пенсії — ПФУ

Паспорт. У Пенсійному Фонді ретельно перевіряють документи на справжність та наявність фотографій згідно з віком. Непоодинокі ситуації, коли до органів Фонду звертаються громадяни із недійсними паспортами.

Документ, який підтверджує стаж людини. До січня 2004 р. — це трудова книжка. І до Пенсійного фонду треба подати її оригінал. Що ж стосується стажу після 1 січня 2004 р., то в цьому випадку жодних документів приносити не потрібно, оскільки ця інформація береться працівниками Фонду із Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відомості про зарплату. Щоб обрати оптимальний варіант для обчислення пенсії та врахувати найвигіднішу заробітну плату, доцільно мати відомості про зарплату за якомога більший період. Однак, варто пам’ятати: цей період не має бути більшим, ніж 60 місяців і закінчуватись не пізніше 30 червня 2000 р.

У Пенсійному фонді наголосили: довідки про зарплату враховуються, якщо на підприємстві, що їх видало, є первинні документи, які підтверджують записи у трудовій книжці. Адже сьогодні дехто практикує виготовлення будь-яких довідок із високою заробітною платою. Довідки про зарплату перевіряються працівниками Фонду, які виїжджають на підприємство та звіряють їх із первинними документами — особовими рахунками, особово-платіжними відомостями та іншими документами, які підтверджують факт нарахування заробітної плати.

Також необхідно пам'ятати, що для призначення пенсії необхідно написати заяву, зразок якої є у будь-якому відділенні Пенсійного фонду і заяву про те, куди саме пенсіонеру має надходити пенсійна виплата: до відділення ПАТ «Укрпошта» чи на банківський рахунок. Окрім того, потрібно принести до Пенсійного фонду трудову книжку, ідентифікаційний номер і копію паспорта. У разі необхідності — копію свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про укладення шлюбу, диплом про освіту тощо.  

Фахівці ПФУ також порадили звертатись до органів Пенсійного фонду раніше часу призначення пенсії. Тоді є можливість зібрати необхідні документи, яких може не вистачати, та подати весь пакет документів вчасно.

 

0