Договір про одноразову сплату ЄСВ до досягнення 16-річного віку — ДФСУ

Осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, відповідно до пункту 15 частини першої статті 4 Закону про ЄСВ визначено платниками єдиного внеску, — нагадує «Вісник. Офіційно про податки».

Абзацом п’ятим частинипершої статті 10 цього Закону встановлено, що особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними пунктом 1 частини першої статті 4 Закону про ЄСВ, і не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктом 4 та 5 частини першої цієї статті, в т. ч. іноземці й особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано ВРУ, мають право на добровільну сплату ЄСВ.

Законом про ЄСВ передбачено одноразову сплату ЄСВ за попередні періоди, у яких особа не підлягала загальнообов’язковому держсоцстрахуванню, в т. ч. за період із 1 січня 2004 р. до 31 грудня 2010 р., яку можна здійснювати за окремим договором (абзац перший частини п’ятої ст. 10 цього Закону).

Законом про ЄСВ установлено вікове обмеження щодо добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та періоду, з якого така особа може підлягати такому страхуванню.

Участь фізосіб у загально­обов’язковому державному пенсійному страхуванні, які не досягли 16-річного віку, чинним законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування не передбачено.

 

 

0