Договір аутстаффінгу призвів до штрафу за неоформлення трудових відносин із працівником

    Суд визнав правомірним накладення штрафу на ФОП, який використовував найману працю на підставі договору аутстаффінгу, без укладення з працівниками трудових договорів.

    Одеський апеляційний адміністративний суд в постанові від 8 листопада 2018 р. у справі № 821/901/18 завважив, що укладений за обставинами справи договір аутстаффінгу суперечить статті 21 КЗпП, оскільки не містить згоди працівника виконувати роботу, передбачену цією угодою.

    За умовами відповідного договору ТОВ зобов'язане виконувати за заявкою ФОП послуги з підбору і направляти в розпорядження ФОП працівників, вести розрахунок, нарахування і сплату податків і обов'язкових платежів в бюджети всіх рівнів, нарахованих у зв'язку з виплатою робітникам винагороди. Крім того за цим договором саме ТОВ встановлює винагороду та розмір інших виплат працівникам.

    Суд відзначив, що вказані обов'язки за своєю суттю є обов'язками роботодавця, який регламентує діяльність працівників на підприємстві. Отже, такий договір визначає суттєві умови працевлаштування працівника та може укладатися тільки за його участі та згоди. У іншому випадку це є порушенням прав і законних інтересів працівника.

 

0