Додаткові норми захисту від звільнення

8 лютого відбулось дванадцяте засідання робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу, на якому профспілками запропоновано, зокрема, включити до нього додаткову статтю щодо захисту профспілкових активістів від звільнення.

Так до ст. 105 проекту ТК, яка стосується припинення трудових відносин з підстав настання надзвичайних обставин, що перешкоджають їх продовженню, профспілки запропонували, а народні депутати підтримали, внести нову ст. 1051, яка гарантує представникам працівників захист їх права на працю.

В статті передбачено, що представник трудового колективу (в тому числі профспілковий активіст) може бути звільнений з роботи за ініціативи роботодавця лише при наявності попередньої згоди на це виборного органу, членом якого він є, зокрема профспілки.

Працівники, які обиралася до складу виборного органу первинної профспілкової організації, а також ті, хто брав участь у розв’язанні колективного трудового спору, або представляли інтереси працівників в примирних комісіях чи в трудовому арбітражі, не можуть бути звільнені за ініціативи роботодавця протягом року після закінчення терміну, на якій вони були обрані, або після закінчення їх представницьких повноважень (крім випадків ліквідації підприємства, звільнення з підстав, передбачених ст. 93 (невідповідність займаній посаді) та ін.).

 

За інформацією Прес-центру ФПУ

0