Додаткова відпустка  учаснику бойових дій і чорнобильцю — Держпраці

    Держпраці у Кіровоградській області розповідає, що Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 14 травня 2015 р. № 426-VІІІ, учасникам бойових дій та інвалідам війни надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 к. дн.

    Така відпустка надається незалежно від тривалості щорічних відпусток та відпрацьованого в році часу, один раз упродовж календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни.

    Згідно з пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до категорій 1 і 2, державою гарантовано компенсації та пільги, зокрема щодо отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

    Ця додаткова відпустка не віднесена Законом № 796 до виду щорічних відпусток (ст. 4 Закону України «Про відпустки»), а визначена як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Виходячи з норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (ст. 12) названа додаткова відпустка є пільгою, гарантованою державою, та не належить до щорічних відпусток, визначених статтею 4 Закону «Про відпустки».

    За статтею 60 Закону № 796 пільговик, який має право одночасно на пільги та компенсації, передбачені різними законами, користується пільгами та компенсаціями за своїм вибором відповідно до одного з них.

    Тому працівник, який має статус учасника бойових дій (інваліда війни) й одночасно є постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 чи 2, має право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати відповідно до одного з названих законів за його вибором, оскільки ці пільги є однотипними.

 

 

0