Дії роботодавця, якщо працівник не забрав трудову книжку — Держпраці

    Держпраці в Івано-Франківській області розповідає, що статтею 48 КЗпП та Інструкцією № 58 зазначено, що трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

    Пунктом 2.4 Інструкції № 58 зазначено, що запис про звільнення працівника роботодавець вносить до трудової книжки в день звільнення. Але слід враховувати, що в разі звільнення працівника всі записи про роботу та нагороди, внесені у трудову книжку за час роботи в цій установі, засвідчуються підписом керівника установи (уповноваженою ним особою) та печаткою установи або відділу кадрів, про що йдеться у пункті 4.1 Інструкції № 58.

    Стаття 47 КЗпП і п. 4.1 Інструкції № 58 передбачають, що роботодавець зобов’язаний у день звільнення працівника видати йому трудову книжку із внесеним записом про звільнення. Якщо працівник із невідомих  причин не отримав трудову книжку в день звільнення наприклад, був відсутній у день  свого звільнення, не зайшов у відділ кадрів за трудовою книжкою, то установа має потурбуватися про документальне оформлення цього факту. Справа в тім, що в разі затримки видання трудової книжки з вини роботодавця працівник має право звернутися до суду (це питання вирішується в судовому порядку).

    Частиною п’ятою статті 235 КЗпП, абзацом шостим пункту 4.1 Інструкції № 58 визначено, що у випадку, якщо суд винесе рішення на користь працівника, роботодавець  зобов’язаний буде виплатити такому працівникові середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Середня заробітна плата в разі вимушеного прогулу розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана така виплата.

    У випадку затримки видачі трудової книжки днем звільнення вважатиметься день видання трудової книжки. Про день видання трудової книжки видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника.

    Варто нагадати, що в разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця йому можуть загрожувати фінансові санкції у вигляді штрафу як за порушення інших вимог трудового законодавства в розмірі мінімальної зарплати (зараз — 4173 грн). Також передбачається притягнення посадових осіб організації, установи (бухгалтера, кадровика) до адміністративної та дисциплінарної відповідальності за порушення інших вимог трудового законодавства.

    Пунктом 4.2 Інструкції № 58 зазначено, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення (рекомендований лист із повідомленням про вручення) із вказівкою про необхідність з’явитися для отримання трудової книжки в установі. Проте, слід звернути увагу на те, що у пункті 4.2 Інструкції №58 зазначено, що надсилати трудову книжку звільненому працівнику роботодавець має право винятково з письмового дозволу працівника. Якщо письмової згоди на пересилання трудової книжки поштою роботодавець не отримав, то слід керуватися пунктом 6.2 Інструкції №58, відповідно до якого трудові книжки та їхні дублікати, що не були одержані працівниками під час звільнення, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку не затребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а після закінчення зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

    Якщо у вас такого дозволу немає, зберігайте трудову книжку, не отриману звільненим працівником, протягом двох років у відділі кадрів установи окремо від інших трудових книжок працівників. Якщо і протягом цих двох років працівник не виявить бажання отримати свою трудову, передавайте її до архіву установи. Тут трудова книжка має зберігатися протягом 50 років. Після закінчення зазначеного терміну її можна знищити в установленому порядку (п. 6.2 Інструкції №58).

    У випадку смерті працівника (або за наявності судового рішення про визнання особи безвісти зниклою) трудова книжка може бути видана на руки її найближчим родичам пiд підпис або надіслана поштою за їхньою вимогою. Чинним законодавством чітко передбачено, що трудова книжка видається тільки працівнику, який звільняється. Випадків видання трудової книжки за дорученням або на підставі пред’явлення паспорту родича звільненого працівника, законодавством не передбачено.

 

0