ДФС скоротить перелік підприємств, яких перевірятиме у 2019 році

    ДФС України планує зменшити щонайменше на 10 % кількість підприємств, які потраплять до плану-графіку проведення перевірок на 2019 р. Про це в. о. заступника Голови ДФС Євген Бамбізов повідомив під час зустрічі з представниками Спілки українських підприємців.

    За його словами, в органах ДФС існує ризикоорієнтований підхід до діяльності платників податків та планування перевірок. На сьогодні в ДФС переглядаються затверджені ризики з метою їх актуалізації.

    «Затверджені ризики є застарілими і вже не можуть об'єктивно характеризувати те чи інше підприємство. Ми зараз здійснюємо перегляд критеріїв ризиковості, визначаємо їх актуальність та пріоритетність. І вже планування перевірок на 2019 рік буде здійснено з урахуванням актуалізованих ризиків. Вони будуть оприлюднені на веб-порталі ДФС для того, щоб бізнес розумів, у якому випадку фіскальна служба прийде до нього з перевіркою», — зазначив Євген Бамбізов.

    Він також звернувся до представників Спілки з пропозицією долучитися до роботи з перегляду критеріїв визначення ризиковості підприємств та надати свої пропозиції та бачення пріоритетності цих ризиків для того, щоб включати до графіку перевірок тільки тих суб'єктів господарювання, яких справді треба перевіряти.

    В. о. заступника Голови також наголосив, що під час перевірок акцент буде зроблено на результативності, перевірки будуть адресними та не зачіпатимуть той бізнес, який не має об'єктивних факторів ризику.

    Крім того, важливим кроком у системі аудиту стане впровадження електронної перевірки, над якою в ДФС активно працюють. Це дасть змогу виявляти переважну частину ризиків ще до перевірки.

    «Платник податку при подачі будь-якої звітності отримуватиме файл з ризиками, які автоматично визначатиме система за співставленням всіх баз даних ДФС. Платник може прийняти ці ризики і провести відповідне коригування, може надати пояснення, чому такі розбіжності виникли. Якщо  згоди не буде досягнуто, то за результатами подачі звітності протягом певного часу при накопиченні таких електронних файлів з визначеними ризиками, буде прийматися об'єктивне рішення щодо проведення аудиту», — розповів Євген Бамбізов.

    З 2018 р. відповідно до норм ПКУ річні плани-графіки документальних планових перевірок оприлюднюються на веб-порталі ДФС.

    Ще одним питанням, яке викликало зацікавленість бізнесу, стало запровадження податку на виведений капітал. За словами в. о. заступника Голови ДФС Євгена Бамбізова, в разі ухвалення відповідного закону, ДФС готова до адміністрування цього податку.

0