Держслужбовці підвищуватимуть кваліфікацію протягом першого року роботи

Для державних службовців, вперше прийнятих на державну службу, підвищення кваліфікації відбуватиметься протягом першого року роботи. Про це йдеться в наказі Національного агентства України з питань державної служби від 19 квітня 2017 р. № 86.

Потім кваліфікація підвищуватиметься за потреби перед оцінюванням або за результатами оцінювання службової діяльності, але не рідше ніж раз на три роки.

Кваліфікація державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування підвищуватиметься за такими видами: навчання за професійними програмами підвищення кваліфікації; тематичні постійні семінари; тематичні короткострокові семінари, зокрема тренінги; щорічний Всеукраїнський конкурс «Кращий державний службовець».

Строк і форма підвищення кваліфікації визначатиметься органом, у якому працює державний службовець чи посадова особа місцевого самоврядування, залежно від сфери його діяльності. Строк підвищення кваліфікації з відривом від служби та збереженням заробітної плати не має перевищувати чотирьох тижнів (як виняток, — двох місяців за погодженням із КМУ), без відриву від служби — шести місяців.

Підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування за державним замовленням організовується НАДС у межах повноважень у Всеукраїнському центрі підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, інших навчальних закладах.

Після набрання чинності наказом № 86 втратить чинність наказ Нацагенства з питань державної служби від 2014 р. № 40, відповідно до якого наразі державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування проходять підвищення кваліфікації за потреби, що визначається органом, у якому працює державний службовець або посадова особа місцевого самоврядування.

Варто зазначити, що новий Закон «Про державну службу», чинний із травня 2016 р., встановлює, що рівень професійної компетентності державних службовців підвищується протягом проходження служби, а кваліфікація — не рідше разу на три роки.

0