Державна служба

На портал добавлений новий підрозділ «Державна служба», в якому представлена, серед іншого, інформація щодо вимог до осіб, які претендують на вступ на державну службу, порядку вступу на державну службу, припинення державної служби. Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону «Про державну службу» державна служба — це публічна, професійна, політично неупереджена діяльність з практичного виконання завдань і функцій держави.

Державний службовець — це громадянин України, який займає посаду державної служби в органі державної влади, іншому державному органі, його апараті (секретаріаті), одержує заробітну плату за рахунок коштів державного бюджету та здійснює встановлені для цієї посади повноваження, безпосередньо пов’язані з виконанням завдань і функцій такого державного органу, а також дотримується принципів державної служби.

Посада державної служби — визначена структурою і штатним розписом первинна структурна одиниця державного органу з установленими відповідно до законодавства посадовими обов’язками.

Законом «Про державну службу» встановлено три категорії посад:

  • «А» — найвищі керівні посади;
  • «Б» — керівники структурних підрозділів;
  • «В» — решта держслужбовців.

Для цих категорій передбачено 9 рангів, від рангу та категорії залежить розмір зарплати і вимоги до посадових осіб.

Про порядок вступу на державну службу, припинення державної служби читайте у розділі порталу «Особливі категорії працівників».

0