ЦПД зі фізособою на ремонт системи опалення — Держпраці

Інспектори праці продовжують виявляти факти підміни трудових відносин цивільно-правовими і підтверджують свою правоту в судах. Про одну із таких справ розповідають в Управлінні Держпраці у Рівненській області.

У березні 2019 р. інспектори праці виявили працівника, який ремонтував водяне опалення. Він пояснив, що працює на підприємстві на посаді слюсаря майже рік за ЦПД. Інспектори визначили, що виконувана робота за характером належить до робіт підвищеної небезпеки та не може виконуватись особою без спеціального дозволу. А виконавець не є суб’єктом, який отримує дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Крім того, особа, яка виконує роботу на умовах ЦПД, не може мати права на відпустку, адже не є працівником. Тому вона не може вважатися такою, що перебуває у відпустці за власний рахунок в разі невиконання покладених на неї функцій або відсутності на роботі.

В результаті інспектор праці склав припис про усунення виявлених порушень. Не погоджуючись із приписом та постановою про накладення штрафу, суб’єкт господарювання звернувся до суду з позовом. Проте суд такий позов не задовольнив.

 

0