Cкорочення робочого дня напередодні святкового — Держпраці

Держпраці у Полтавській області нагадує, що за статтею 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП, скорочується на годину як за п’ятиденного, так і за шестиденного робочого тижня.

Відповідно до статті 56 КЗпП неповний робочий час (неповний робочий день або неповний робочий тиждень) може встановлюватись за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом або з ініціативи роботодавця (ст. 32 КЗпП). Оплата в такому разі провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. На умовах неповного робочого часу працюють також і працівники сумісники.

Тому, норма статті 53 КЗпП поширюється на працівників, які працюють за п’ятиденним чи шестиденним робочим тижнем з установленою законодавством нормою робочого часу.

Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, ця норма не застосовується. Тобто тривалість їхньої роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на годину та має дорівнювати тривалості, обумовленій в угоді між працівником і роботодавцем чи встановленій роботодавцем.

 

0