Чоловікам нададуть можливість отримувати оплачувану відпустку при народжені дитини

    Основною метою законопроекту є вдосконалення інструментів сімейної політики для забезпечення доступності рівних можливостей догляду за новонародженою дитиною.

    Законопроектом «Про внесення змін до статті 17 Закону України «Про відпустки» (щодо оплачуваної відпустки батькові при народженні дитини)» № 10099 пропонується доповнити ст. 17 Закону України «Про відпустки» новою частиною, якою передбачено надання права чоловіку оформити 10 календарних днів відпустки із збереженням зарплати у зв’язку з народженням дитини.

    Це дасть змогу батьку проводити перший період після народження дитини із сім’єю, сприятиме догляду за новонародженим, а також рівних можливостей в процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини.

До відома!

    Можливість отримання такої відпустки передбачено в законодавстві багатьох європейських країн, зокрема:

  • Норвегія надає два тижні додаткової, оплачуваної відпустки батькові, щоб побути із сім’єю після народження дитини;
  • в Ісландії, згідно із законодавством, чоловік, у якого народилася дитина, може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою. В цей час йому виплачується допомога в розмірі 80 % його середнього заробітку;
  • у Великобританії батько дитини має право провести до двох тижнів із дитиною зі збереженням зарплати до 90 %;
  • Португалія зобов’язує законом батька провести з дитиною п’ять днів в оплачуваній декретній відпустці. За порушення свого обов'язку батька накладається штраф. 
0