Чи зараховується до стажу період одержання допомоги по частковому безробіттю

Період одержання допомоги по частковому безробіттю, допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2, зараховується до страхового стажу.

Страховий стаж для призначення пенсій обчислюється відповідно до ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. 1058-IV (далі — Закон № 1058). Зазначеною статтею, зокрема, було передбачено, що крім трудової чи іншої діяльності особи до страхового стажу під час обчислення пенсії враховується також період одержання допомоги по безробіттю.

У подальшому було запроваджено допомогу по частковому безробіттю, проте зміни до ст. 24 Закону № 1058 щодо врахування до страхового стажу періоду одержання допомоги по частковому безробіттю не вносилися. У 2020 р. було запроваджено допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2.

Враховуючи, що втрата страхового стажу впливає на рівень пенсійного забезпечення, а за певних обставин і на право на пенсію, Федерація профспілок України зверталася до органів виконавчої влади стосовно необхідності внесення відповідних змін до законодавства.

Верховною Радою було ухвалено Закон України від 04.12.2020 р. № 1071, яким, зокрема, внесено зміни до абзацу третього частини першої ст. 24 Закону № 1058, згідно з якими до страхового стажу під час обчислення пенсії, крім періоду отримання допомоги по безробіттю, зараховується і період отримання допомоги по частковому безробіттю, допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2.

При цьому відповідно до п. 3 розділу ІІ Закону № 1071 особи, яким призначено пенсію в період з 1 квітня 2020 р. до набрання чинності Законом № 1071 (тобто 10 грудня 2020 р.), мають право на перерахунок (відповідно до їх заяви) пенсії для врахування до страхового стажу періоду одержання допомоги по частковому безробіттю, в т. ч. на період карантину, встановленого КМУ.

 

За інформацією Федерації професійних спілок України

0