Чи включать осіб за ЦПД до загальної кількості працівників ФОП-єдинника — ДФС

Податківці в Івано-Франківській області нагадують, що    фізособа може виконувати роботи як на підставі трудового договору, так і ЦПД.

За договорами підряду оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється виплата винагороди.

Саме цією різницею між трудовим та ЦПД податківці пояснюють, чому працівник за договорами підряду не включаються до загальної кількості найманих працівників:

  • якщо ФОП — платник ЄП укладає договір, який передбачає оплату процесу праці, тобто містить ознаки трудового договору, то такий платник ЄП враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах. 
  • якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду , то ФОП — платник ЄП  не враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, які перебувають із нею в трудових відносинах.


 

0