Чи виплачувати середній заробіток працівнику з тероборони після 19 липня

1 серпня Мінекономіки на своєму сайті оприлюднило оновлений коментар до Закону № 2352. Зокрема, до пояснень норм ст. 119 КЗпП додано інформацію про правила виплати середнього заробітку працівникам, які служать в теробороні.

У ньому було наведено п. 3 форми контракту добровольця територіальної оборони, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 07.03.2022 р. № 84, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за № 307/37643 (далі – Форма контракту).

За ним на добровольця територіальної оборони, який уклав цей контракт, поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та ст. 119 КЗпП.

Стаття 119 КЗпП регламентує гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків.

У зв’язку із цим та враховуючи, що норми Закону № 2352 та Форма контракту не містять змін у правовому регулюванні соціального і правового становища членів добровольчих формувань територіальних громад (далі –  ДФТГ), зокрема і в частині збереження за ними середнього заробітку, законодавчих підстав для припинення виплати збереженого середнього заробітку зазначеним категоріям працівників не вбачається.

Також слід зауважити, що частиною першою ст. 119 КЗпП чітко визначено збереження згаданих гарантій саме на час виконання державних та/або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час. Отже, на думку Мінекономіки, роботодавець має право вимагати від добровольця – члена ДФТГ підтвердження того, що виконання поставлених командиром завдань здійснюється в робочий час.

Відповідно до Положення про ДФТГ, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 р. № 1449 (далі – Положення), командир добровольчого формування є відповідальним за його діяльність, визначає завдання членам добровольчого формування з урахуванням їх спроможностей (п. 3 Положення). Також до функцій командира ДФТГ належить контроль за додержанням умов контракту та припинення контракту в разі порушення добровольцем його умов (п. 23 Положення).

Тож Мінекономіки вважає, що саме командири ДФТГ мають здійснювати, в т. ч. на вимогу добровольця чи його роботодавця, підтвердження виконання поставлених командиром завдань територіальної оборони у робочий час. Форма такого підтвердження не визначена законодавством, тож командир може здійснювати підтвердження будь-якими належним чином засвідченими документами, які достатньою мірою вказують на залучення добровольця до виконання завдань територіальної оборони в його робочі (згідно з визначеним роботодавцем режимом) дні.

 

Корисні новини на KadrEX

0