Чи продовжується безоплатна відпустка на період е-лікарняного

Чи можна продовжити неоплачувану відпустку, якщо на її період припала тимчасова непрацездатність?

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР відпустка повинна бути продовжена або перенесена на інший період, зокрема, в разі оформлення тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку. Проте в цій статті йдеться про продовження / перенесення саме щорічної відпустки, яка, як відомо, є оплачуваною.

Тимчасова непрацездатність, яка настала в період перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати, не підлягає оплаті (пп. 6 п. 1 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV).

З цього можна дійти висновку, що якщо на період неоплачуваної відпустки припала тимчасова непрацездатність, продовжити таку відпустку не можна.

Проте зауважимо, що в разі, якщо під час відпустки без збереження заробітної плати працівнику як застрахованій особі надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка оформлюється на підставі е-лікарняного (в окремих випадках — на підставі паперового листка непрацездатності), допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Це означає, що в такому разі відпустка без збереження заробітної плати автоматично переривається, однак не може бути ані продовжена, ані перенесена на інший період.


 

🔷 KadrEX  🔶 facebook  🔷 youtube  🔶 telegram

0