Чи переноситься щорічна відпустка зовнішньому суміснику в разі його хвороби

Працівник — зовнішній сумісник під час перебування у щорічній відпустці захворів. Листок непрацездатності йому не оплачується.

Тож чи потрібно переносити відпустку на інший період?


Так, потрібно.

Порядок перенесення (продовження) щорічних відпусток визначений ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Відповідно до п. 1 частини другої ст. 11 Закону про відпустки щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку. Поняття «тимчасова непрацездатність, засвідчена в установленому порядку», означає, що листок непрацездатності виданий і оформлений належним чином.

Своєю чергою, згідно з частиною першою ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності). Відповідно, листок непрацездатності суміснику не оплачується.

Проте в ст. 11 Закону про відпустки йдеться про те, що відпустка має бути перенесена (продовжена) у разі тимчасової непрацездатності, засвідченої у встановленому порядку. І ця норма не містить умови щодо виплати (призначення) допомоги по тимчасовій непрацездатності, тобто норми про оплату «лікарняного». Подібну ситуацію навели й фахівці Мінсоцполітики в листі від 17.07.2017 р. № 1922/0/101-17/284. У ньому вони наголосили, що тимчасова непрацездатність працівника, засвідчена листком непрацездатності, є підставою для перенесення або продовження відпустки незалежно від причини, включаючи випадки непрацездатності, зумовлені захворюванням або травмою, унаслідок алкогольного, токсичного сп’яніння чи дії наркотиків, хоча цей листок непрацездатності не оплачується.


0