Чи надаються вільні від роботи дні працівникам, які навчаються у вишах

Працівникам, які навчаються на останніх курсах ВНЗ, протягом 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломної роботи або складання державних іспитів надається щотижнево за 6-денного робочого тижня один вільний від роботи день для підготовки до занять з оплатою його в розмірі 50 % одержуваної заробітної плати, але не нижче мінімального розміру зарплати (ст. 218 КЗпП). 
За 5-денного робочого тижня кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни, але за умови збереження загальної кількості вільних від роботи годин.

Крім того, протягом 10 навчальних місяців перед початком виконання навчальної роботи або складання державних іспитів працівникам може бути додатково надано ще 1-2 вільних від роботи дні без збереження заробітної плати.

Згідно зі ст. 52 КЗпП для працівників встановлюється 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями. При цьому тривалість щоденної робочої зміни визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з профспілкою (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня (згідно зі ст. 50 і 51 КЗпП).

Якщо на підприємствах, відповідно до характеру виробництва та умов роботи, встановлюється 6-шестиденний робочий тиждень, у такому разі тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин за тижневої норми 40 годин, 6 годин — за тижневої норми 36 годин і 4 годин — за тижневої норми 24 години. Загалом тривалість робочого тижня встановлюється роботодавцем спільно з профспілкою з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу тощо.

Напередодні святкових і неробочих днів, відповідно до ст. 53 КЗпП, тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП, скорочується на одну годину як за 5-денного, так і за 6-денного робочого тижня. Окрім того, напередодні вихідних днів тривалість роботи за 6-денного робочого тижня не може перевищувати 5 годин.

Отже, якщо працівники навчаються на останніх курсах вишів, протягом 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломної роботи або складання державних іспитів вони мають право для підготовки до занять отримати за 6-денного робочого тижня щотижнево один вільний від роботи день. За 5-денного робочого тижня кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни за умови збереження загальної кількості вільних від роботи годин.

Загалом за підсумованого обліку робочого часу (хоча в законодавстві прямо про це не вказано) кількість наданих працівнику вільних від роботи днів може змінюватися, однак таким чином, щоб загальна кількість робочих годин звільнення працівника від роботи залишалася незмінною.

За інформацією Мінсоцполітики, загальна кількість вільних від роботи годин, призначених для підготовки до занять (упродовж 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломної роботи або складання державних іспитів), за графіком 6-денного робочого тижня ділиться на тривалість зміни або щоденної роботи (норма кількості годин у зміну або в робочому дні) за інших режимів роботи.

Детальніше про надання вільних від роботи днів читайте в журналі «Кадровик України» № 6−9/2020.

0