Чи надається грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці надало роз'яснення щодо можливості отримання грошової компенсації за невикористані дні щорічних, додаткових відпусток.

Питання щодо грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки врегульовано нормами ст. 83 Кодексу законів про працю України. Так, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Слід звернути увагу, що в разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів закладів освіти, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Особам віком до 18 років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а в разі їх відсутності – входить до складу спадщини.

Додатково  зауважуємо, що певні обмеження стосовно відпусток на період дії воєнного часу запроваджено ст. 12 Закону України  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (із змінами та доповненнями) від 15.03.2022 р. № 2136-IX.

 

Корисні новини на KadrEX

 

0