Чи можна відмовити в наданні відпустки для догляду за дитиною до шести років

Якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці обов’язково надають відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, що передбачено частиною шостою ст. 179 КЗпП та п. 3 частини першої ст. 25 Закону України «Про відпустки». Відмовити в наданні такої відпустки роботодавець не має права.

Також роботодавець має право за власні кошти надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною більшої тривалості, ніж до досягнення нею трирічного віку. Це встановлено частиною четвертою ст. 179 КЗпП та частиною другою ст. 18 Закону України «Про відпустки».

Для отримання відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку працівниця має надати роботодавцеві заяву, в якій вказати дати початку й закінчення відпустки. Ці дати мають входити в період, зазначений у медичному висновку про необхідність домашнього догляду за дитиною. До заяви додається довідка за формою № 080-1/о, яка підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною. На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Працівниця може перервати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку без збереження зарплати, приступити до роботи, після чого знову її оформити, якщо така необхідність буде підтверджена медичним висновком.

 

За інформацією ГУ Держпраці у Львівській області

0