Чи можна отримати 8 тис. грн допомоги й працювати

Головне управління ДПС у Львівській області на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» надало відповіді на такі запитання:

  • ФОП отримав допомогу в розмірі 8000 грн. Чи можна здійснювати діяльність?
  • Чи може ФОП здійснювати діяльність під час локдауну, якщо така особа отримала допомогу за програмою «Допомога ФОПам і працівникам — 8000 грн»?
  • Чи можна під час запровадженого посиленого карантину отримувати підприємницькі доходи в разі отримання ФОП допомоги в розмірі 8000 грн?

У разі отримання зазначеної допомоги відсутня передумова повного зупинення підприємцем бізнесу з 8 по 24 січня 2021 р. Отже, якщо постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 обмежувальні заходи щодо певного виду діяльності відсутні, то фізична особа — підприємець має право отримувати доходи від такої діяльності незважаючи на одержання державної фінансової підтримки.

Від редакції додамо, що в ст. 1 Закону України від 04.12.2020 р. № 1071-ІХ (далі — Закон № 1071) визначено, що «одноразова матеріальна допомога застрахованим особам — це одноразова виплата держави у зв’язку із втратою <…> частини доходу фізичними особами — підприємцями, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів…».

Тож якщо ФОП працює, то втрати доходу через запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів немає, і, як наслідок, що компенсувати?

У будь-якому разі згідно з п. 6 ст. 2 Закону № 1071 «застраховані особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання одноразової матеріальної допомоги, передбаченої цією статтею. У разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено одноразову матеріальну допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума одноразової матеріальної допомоги підлягає поверненню застрахованою особою…».

0