Черговий законопроект щодо допомоги при народженні дитини

Законопроект розроблено з метою збільшення розміру виплат сім’ям з дітьми, зміни порядку призначення допомоги при народженні дитини, збільшення одноразової виплати, а також забезпечення щомісячної допомоги протягом трьох років з прив’язкою до прожиткового мінімуму для дітей шестирічного віку.

9 червня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №6576 «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо забезпечення конституційного права українських сімей на достатній життєвий рівень). Його авторами є А. Шинькович, В. Мельниченко, Р. Мацола та ін. нардепи.

Як зазначено у пояснювальній записці, проект розроблено з метою збільшення розміру виплат сім’ям з дітьми, подолання демографічної кризи, зміни порядку призначення допомоги при народженні дитини, збільшення одноразової виплати, а також забезпечення щомісячної допомоги на протязі трьох років з прив’язкою до прожиткового мінімуму для дітей шестирічного віку, який встановлений на момент виплати.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», а саме:

1) встановити такий розмір допомоги при народженні дитини:

  • при народженні першої дитини — у розмірі 15 000 гривень,
  • при народженні другої дитини — 20 000 гривень,
  • при народженні третьої та наступної дитини — 30 000 гривень.

Допомога виплачуватиметься одноразово протягом 15 календарних днів після надходження звернення за її призначенням у порядку, встановленому КМУ.

2) визначити, окрім одноразової грошової виплати при народженні дитини, також щомісячні виплати до досягнення нею трирічного віку, виходячи з реальних потреб дитини:

  • для першої та другої дитини — у розмірі 200 % прожиткового мінімуму, встановленого для дітей до шести років, на момент виплати;
  • для третьої та наступної — у розмірі 300 %.

Право на дотримання допомоги матиме один із батьків дитини, баба, дід чи інший родич, які фактично доглядають за дитиною або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

3) встановити допомогу при усиновленні дитини у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні першої дитини.

0