Через борги по ЄСВ застраховані особи втрачають страховий стаж

Починаючи з 2004 р., для призначення пенсій у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для отримання страхових виплат у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні страховий стаж у зазначеному порядку обчислюється, починаючи з 2011 р.

На це звертає увагу ПФУ.

Періоди, за які у реєстрі немає даних про сплату ЄСВ, не враховуються і застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсій і тому не враховується заробітна плата за ці періоди. Аналогічно в соціальному страхуванні — якщо в розрахунковому періоді для страхової допомоги немає сплачених за застраховану особу внесків, вона не отримує належної у повному обсязі компенсації втраченого заробітку у зв’язку із страховим випадком.

Відповідно до законодавства, якщо у страхувальника є заборгованість із сплати ЄСВ, сплачені страхувальником поточні суми ЄСВ зараховуються в рахунок погашення боргу у порядку календарної черговості його виникнення.

З метою забезпечення законних прав застрахованих осіб ПФУ пропонує ініціювати зміни до законодавства щодо порядку обчислення страхового стажу та заробітку для призначення пенсій і надання виплат у системі соціального страхування за наявності в роботодавця заборгованості минулих періодів зі сплати ЄСВ.

Необхідно повернути раніше чинну правову норму статті 254 КЗпП, скасовану у 2003 р., яка визначала, що несплата підприємством, установою, організацією страхових внесків не позбавляє працівників права на забезпечення за державним соціальним страхуванням у повному обсязі. Адже вини працівника у такому випадку немає.

0