Бронювання працівників у разі неведення військового обліку юридичною особою

Чи можна забронювати військовозобов'язаних працівників, якщо юридична особа не вела військового обліку?


 

Теоретично, так, можна.

Прямої заборони в законодавстві немає, зокрема, в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 р. № 3543-XII та в Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 р. № 76 (далі — Порядок бронювання), але…

Але згідно з п. 11 Порядку бронювання з метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки). Генеральний штаб Збройних сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

Одним із документів, який необхідно оформити для бронювання, є список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, наведений у додатку 1 до Порядку бронювання. Він містить графу «Найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки <…> (за місцем розташування <…> підприємства, установи, організації)». Тобто інформація про юридичну особу надійде до відповідного ТЦК та СП.

Згідно зі ст. 42 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232) керівники, інші посадові особи підприємств, установ, організацій та закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, винні в порушенні правил військового обліку громадян України, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності в особливий період, а також у вчиненні інших порушень законодавства про військовий обов’язок і військову службу, несуть відповідальність згідно із законом. А відповідно до частини п’ятої ст. 34 Закону № 2232 персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи або навчання та покладається на керівників юридичних осіб незалежно від підпорядкування і форми власності.

Отже, формально немає підстав для відмови в наданні відстрочки від призову військовозобов’язаним працівникам юридичної особи, яка не вела військового обліку. Проте на етапі контактування юридичної особи з ТЦК та СП може постати питання (не)ведення персонального обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів і керівника може бути притягнено до адміністративної відповідальності.

Детальніше про розмір штрафів за неведення військового обліку див. тут.

 


ЗАПРОШУЄМО ВСІХ КАДРОВИКІВ ПРИЄДНАТИСЯ ДО НАС В TELEGRAM

0