Бронювання лікаря

Чи підлягає бронюванню лікар загальної практики — сімейної медицини (сімейний лікар)? 
 


Працівники медичних закладів можуть бути заброньовані своїми роботодавцями та отримати відстрочку від мобілізації, якщо місце, де вони працюють, задовольняє потреби Збройних сил України, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану (п. 1 постанови КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 р. № 194, далі — Постанова № 194).

Статтею 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 р. № 3543-XII (далі — Закон № 3543), встановлено ширший перелік випадків бронювання військовозобов'язаних працівників, але до Постанови № 194 ще не внесено зміни. Там прописано теж, що можливе бронювання працівників на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Отже, алгоритм бронювання медичних працівників:

  • формується список військовозобов’язаних, яких бронює підприємство, з відповідним обґрунтуванням;
  • готовий список передають до органу державної влади, який формує та реалізує державну політику у сфері, в якій проводить господарську діяльність підприємство;
  • цей орган надсилає списки до Мінекономіки;
  • Мінекономіки узгоджує списки заброньованих військовозобов’язаних з Міністерством оборони.

Тобто лікар може бути заброньований, але остаточне рішення за Міноборони.



Відповіді на запитання з вебінару
"Порядок № 1487. Військовий облік на підприємстві по-новому.
Детальний огляд усіх нововведень"

 


0