Як оплачувати простій на час вимушеного простою працівників освіти — Профспілка

1 березня 2018 р. відбулося засідання Кризового комітету при Міненерговугілля, за результатами якого було прийняло рішення про настання кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації у період з 2 березня до 6 березня 2018 р. (включно).

У зв’язку з цим було зафіксовано низку рішень Кризового комітету, зокрема те, що стосується роботи закладів освіти.

«Головам обласних державних адміністрацій та голові КМДА: зупинити роботу дошкільних закладів, шкіл та вищих навчальних закладів на період кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації», — зазначено в протоколі.

Повний текст протоколу розміщено на сайтах Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Міністерства освіти і науки України.

Беручи до уваги рішення кризового Комітету, Міністерство освіти і науки України рекомендує усім закладам вищої освіти та всім іншим закладам освіти, що є в сфері управління місцевих органів самоврядування, призупинити роботу з 2 до 7 березня включно.

У разі прийняття керівниками закладів освіти та органами місцевого самоврядування рішень про призупинення роботи відповідних закладів освіти за працівниками цих закладів має зберігатися заробітна плата. Відповідно до пункту 77 Інструкції, якщо в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, його праця оплачується з розрахунку заробітної плати, встановленої під час тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

Якщо такої роботи немає, час простою оплачується в порядку та розмірах, визначених статтею 113 КЗпП.

Згідно з цією статтею час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

В той же час, пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016–2020 роки сторони угоди рекомендують керівникам установ та закладів освіти, забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їхнбої вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу); оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників навчальних закладів, якщо в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням умов чинного законодавства.

Відповідно до пункту 1.4 Угоди Положення Угоди чинні безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти й осіб, які навчаються, та які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов'язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Тому за час вимушеного простою не з вини працівників, за ними має зберігатися середня заробітна плата, але не менше посадового окладу.

 

0