8 Березня планують зробити робочим днем

Такі результати громадського обговорення проекту Закону України «Про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні», ініційованого Українським інститутом національної пам’яті.

Інститутом підготована нова редакція законопроекту про календар державних свят і пам’ятних днів. Документ доповнено новою категорією — «Міжнародні дні», куди включені 8 березня — День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) та 1 травня — День праці (буде вихідним). Оскільки українці не підтримали намір запровадити Шевченківський день (9 березня) і День сім’ї (друга п’ятниця вересня) як вихідні святкові, то цю пропозицію знято з календаря.

За побажаннями громадськості до проекту включено традиційне свято — День Святої Трійці. Другий день після Великодня та Трійці (понеділок) залишається вихідним. Також вноситься як традиційне свято Різдво Христове за григоріанським календарем, що відзначається 25 грудня (не є вихідним).

День Державного Прапора України припадатиме на 4 вересня (саме цього дня підняли синьо-жовтий прапор над будівлею Верховної Ради України у 1991 році).

День пам’яті жертв політичних репресій пропонується перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада на вшанування жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, коли за вироками позасудових органів загинули понад 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів — в’язнів Соловецького табору особливого призначення.

Традиційні свята, які будуть вихідними:

  • 1 січня — Новий рік;
  • 7 січня — Різдво Христове за юліанським календарем (понеділок — вихідний);
  • Воскресіння Христове (Великдень) (понеділок — вихідний);
  • День Святої Трійці (понеділок — вихідний).

Державні свята, які будуть вихідними:

  • 8 травня — День пам’яті та примирення;
  • 28 червня — День Конституції;
  • 24 серпня — День незалежності України;
  • 14 жовтня — День захисників України.

А також міжнародний день (вихідний) — День праці (1 травня).

 

0