50-тисячне обмеження на виплату готівкової зарплати — ДФС

Суб’єкти господарювання мають право розраховуватися готівкою протягом дня за одним або кількома платіжними документами: з фізичними особами — у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно. Це передбачає Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

ДФС в ІПК вважала, що обмеження 50 000 грн стосується винятково готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізичною особою за товари, роботи, послуги та таке обмеження не поширюється на оплату праці співробітників.

Для отримання роз’яснення з порушених питань було запропоновано звернутись до НБУ.

НБУ у листі вказав, що встановлені вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участі суб’єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, в т. ч. на видання та повернення коштів під звіт, фінансову допомогу, оплату праці.

І схоже тепер регіональні податківці схиляються до позиції НБУ. Бо в ІПК ГУ ДФС у Сумській області від 14 серпня 2018 р. № 3531/ІПК/18-28-14-06-31 наведений той же висновок, що і в НБУ, в т. ч. згадка про обмеження зарплат.

0