Як запланувати витрати на оплату праці для нарахування резерву відпусток

Підприємство має намір прийняти на роботу працівника — зовнішнього сумісника на неповний робочий час (на «0,5 ставки»). Як запланувати витрати на оплату праці такого працівника для нарахування резерву відпусток у 2024 р.: брати до розрахунку «0,5 ставки» чи повний оклад?


Нормативні акти з питань бухобліку не дають відповіді на це запитання. Це питання — компетенція фахівців планово-економічного відділу.

У поясненні до субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» Плану рахунків зазначено, що сума забезпечення визначається щомісячно як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці.

Як визначати планову суму на оплату відпусток та плановий фонд оплати праці, у Плані рахунків і у П(С)БО 11 «Зобов’язання» не визначено.

Однак логічно припустити, що раз ідеться про планові витрати на оплату праці, то їх можна визначити за формулою: оклад × 0,5 × 12 міс. За умови, що робота на посаді не передбачає нарахування доплат чи премій.


 

Ще більше інформації на KADREX

 

🍁 KadrEX   🍁 facebook  🍁 youtube  🍁 telegram

0