Військовий облік жінок: відповіді на запитання

Питання, що стосуються визначення жінки конкретних медичних та фармацевтичних спеціальностей, після здобуття яких підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних, слід вирішувати зважаючи на Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 р. № 313 (далі — Перелік № 313). Офіційні роз'яснення щодо застосування Переліку № 313 може надавати лише орган, який його затвердив, тобто Міністерство оборони України.

Тож поки офіційні роз'яснення з окремих питань військового обліку жінок відсутні, пропонуємо відповіді на деякі запитання на цю тему.
 

У спортивний комплекс приймається на роботу масажистка з відповідним досвідом роботи. Вона навчалася лише на курсах і не має диплома про освіту. Чи потрібно їй ставати на військовий облік?
 

Згідно з частиною 11 ст. 1 Закону № 2232 взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, Наприклад, такою спеціальністю згідно з розділом І «Назви споріднених спеціальностей» Переліку № 313 може бути спеціальність «Медицина», «Медсестринство».

Тож підлягатиме взяттю на військовий облік сестра медична з масажу, для якої відповідно до її кваліфікаційної характеристики, наведеної у Випуску 78 ДКХП, встановлюються такі кваліфікаційні вимоги: базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа», спеціалізація за фахом «Лікувальний масаж».

Якщо ж у масажиста немає медичної або фармацевтичної спеціальності, наведеної в розділі 1 «Назви споріднених спеціальностей» Переліку № 313, то відповідно до абзацу 2 частини 11 ст. 1 Закону № 2232 він підлягатиме взяттю на військовий облік за його власним бажанням, оскільки професія масажиста передбачена в розділі ІІ «Назви споріднених професій» Переліку № 313.

 

СТАТТЯ У ВІДКРИТОМУ ДОСТУПІ ДЛЯ ПЕРЕДПЛАТНИКІВ KADREX 

0