Вихід на пенсію фермера — ДФСУ

Податківці розповіли, чи потрібно членам фермерського господарства після набуття статусу пенсіонера за віком та отримання відповідно до закону пенсії або в разі встановлення групи інвалідності з виплатою соцдопомоги повідомляти про це.

Як відомо, від сплати ЄСВ за себе звільняються члени фермерського господарства, які:

  • отримують пенсію за віком (у т. ч. на пільгових умовах (частини друга та третя ст. 114, п. 2 розділу XV Закону № 1058));
  • отримують дострокову пенсію (в т. ч. на пільгових умовах (частина п’ята ст. 115, п. 72 розділу XV Закону № 1058));
  • отримують пенсію зі зниженням пенсійного віку (в т. ч. на пільгових умовах (ст. 55 Закону № 796-ХІІ));
  • якщо вони є особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ винятково за умови їх добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соцстрахування.

Член фермерського господарства став пенсіонером

На сьогодні обмін даними між ДФСУ, Пенсійним фондом та фондами соціального страхування відбувається відповідно до протоколів обміну інформацією, розроблених на виконання Порядку обміну інформацією.

Так, ДФСУ та ПФУ складено Протокол №10/3 про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників єдиного внеску) — пенсіонерів за віком або осіб з інвалідністю.

Відповідно до норм Протоколу ПФУ надає ДФСУ інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

Тому членам фермерського господарства, що набувають статус пенсіонера за віком та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, окремо повідомляти ДФС про такий статус не потрібно.

Члену фермерського господарства встановлено групу інвалідності

Якщо ж член фермерського господарства є особою з інвалідністю та отримує соціальну допомогу від Фонду соцстраху або Управління праці та соцзахисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності. }ї слід надати до ДФС за місцем реєстрації.

 

0