Військовий облік на підприємстві: Генштаб відповів роботодавцям

Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України розглянуло звернення з питань ведення військового обліку працівників у роботодавця.

Відповіді містить лист.

Чи справді призовники та військовозобов'язані, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, не підлягають військовому обліку в роботодавця?

Військовий облік громадян, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, не ведеться.

Чи справді фізичні особи — підприємці військовий облік не ведуть?

Ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних за місцем роботи визначено на усіх підприємствах, незалежно від їх підпорядкування та форми власності.

Чи справді відповідальна особа тільки веде військовий облік, а підписує документи, зокрема передбачені Порядком № 921, все одно керівник? Чи можна підписувати зазначені документи особі, відповідальній за ведення військового обліку (а не керівником)?

На виконання вимог Порядку № 921 військові комісаріати інформуються за підписом керівника.

Державні органи, підприємства, установи та організації зобов'язані в семиденний строк інформувати районні (міські) військкомати про призначення, переміщення та звільнення осіб, відповідальних за ведення військового обліку. Чи справді затвердженої форми такого інформування немає? Чи можна інформувати військкомат у довільній формі? Чи є допустимою виписка з наказу?

Форма інформування відповідних районних (міських) військових комісаріатів державними органами, підприємствами, установами та організаціями про призначення, переміщення та звільнення осіб, відповідальних за ведення військового обліку, не встановлена та може мати довільну форму, в т. ч. витяг із наказу.

Чи слід роботодавцю зробити копії військово-облікових документів та підшити їх в особову справу новоприйнятого співробітника?

Обов'язкова наявність в особовій справі копії військового квитка для військовозобов'язаних і призовників передбачена Порядком ведення та зберігання особових справ державних службовців.

Якщо останній день подання повідомлення про призовників та військовозобов'язаних, прийнятих на роботу або звільнених з роботи, припадає на вихідний чи святковий день, то чи слід направляти повідомлення заздалегідь? Немає необхідності надсилати таку інформацію з повідомленням про вручення?

Строк відправки повідомлень не має перевищувати визначений семиденний термін. Відправка листів щодо питань військового обліку з повідомленням про вручення не вимагається чинним законодавством.

 

0