Військова служба за призовом: новації законодавства

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби» від 06.12.2016 № 1769-VIII гарантії щодо збереження робочого місця, посади та середнього заробітку поширено на працівників, призваних на військову службу осіб офіцерського складу.

До речі, Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко зауважив, що головним пріоритетом кадрової політики Збройних Сил України 2017 року має стати продовження процесу професіоналізації війська за рахунок якісного комплектування штатних офіцерських посад. Зокрема, В. Муженко наголосив на необхідності систематизувати дані про офіцерів запасу, здатних проходити військову службу. Зокрема, це стосується людей, які не служили, але мають вищу освіту та отримали військові звання офіцерів запасу. Щорічно такі офіцерські звання отримують 9–10 тисяч осіб.

Як повідомив заступник начальника Головного управління персоналом Генерального штабу ЗСУ полковник Марк Андрусяк, в 2017 році планується призвати на військову службу близько 4000 осіб, які закінчили військові кафедри, але не служили в ЗСУ.

Окрім того, Законом № 1769 надано можливість військовослужбовцям-контрактникам звільнитись з військової служби. Це, зокрема, стосується військовослужбовців:

  • які уклали контракти до закінчення особливого періоду та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом;
  • які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців із дати його продовження.

Утім, такі військовослужбовці звільнятимуться з військової служби (за бажанням військовослужбовця) у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону керують військовими формуваннями, не пізніше року з дня набрання чинності Законом № 1769, який набрав чинності 7 січня 2017 р.

 

0