Відпустки усиновлювачам — зміни законодавства

Законотворці відкоригували норми КЗпП та Закону України «Про відпустки» щодо надання відпустки усиновлювачам у разі усиновлення дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Фактично зміни усунули суперечності між цими двома актами, уніфікувавши підстави надання відповідних відпусток.

Новації наберуть чинності вже 21 червня. Відтоді запрацює правило щодо надання працівникам, які усиновили дитину з указаних категорій, одноразової оплачуваної відпустки у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів. А в разі усиновлення двох і більше дітей тривалість становитиме 70 календарних днів. Святкові та неробочі дні не враховуються в цей термін.

Зазначену відпустку будуть надавати, якщо заяву про неї працівник надасть не пізніше трьох місяців із дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

Як і раніше, у разі усиновлення дитини (дітей) подружжям зазначена відпустка надається одному з подружжя на їхній розсуд. А відпустка для догляду за дитиною працівникам, які усиновили дитину (або одночасно двох і більше дітей), і надалі будуть надавати на умовах і в порядку, встановлених статтями 179 і 181 КЗпП.

Про це йдеться у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування».

 

0