Термін зберігання документів щодо атестації робочих місць — роз’яснює Держпраці

Атестація проводиться на підприємствах і в організаціях, незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та й матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Відповідно до постанови КМУ «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 1 серпня 1992 р. № 442 атестація проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше разу на п’ять років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається на керівника (власника) підприємства, організації. Матеріали атестації робочих місць за умовами праці є документами сурової звітності, які зберігаються на підприємстві 50 років.

Результати атестації використовуються для встановлення пенсій за віком на пільгових умовах, пільг і компенсацій, а також для розробки заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників.

КМУ прийнято постанову «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та ст. 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні» від 26 квітня 2017 р. № 295, якою затверджено два порядки — Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю визначає процедуру державного контролю за додержанням законодавства про працю юридичними особами (включаючи їхні структурні та відокремлені підрозділи, які не є юрособами) та фізсобами, які використовують найману працю. Державний контроль за додержанням законодавства про працю здійснюватиметься у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці.

Порядок державного нагляду за додержанням законодавства про працю визначає основні завдання та процедуру проведення Держпраці та її територіальними органами державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Метою нагляду є виявлення порушень і недоліків під час здійснення виконавчими органами міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та центральними органами виконавчої влади повноважень, визначених частиною третьою статті 34 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та частиною другою статті 259 КЗпП.

 

0