Термін давності професійних захворювань — Держпраці

Періодичність проведення медичних оглядів, фах лікарів, які беруть участь у їх проведенні, перелік необхідних лабораторних, функціональних та інших досліджень, медичні протипоказання допуску до виконання робіт, пов’язані із впливом виробничих факторів, визначені в Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників та Переліку робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведених у додатку до наказу МОЗ України № 246.

На підставі списку працівників, які підлягають періодичним медоглядам, лікувально-профілактичний заклад складає план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем і Управлінням Держпраці області. У план-графіку вказуються строки проведення медоглядів, лабораторні, функціональні та інші дослідження та лікарі, залучені до їх проведення. Медогляд лікарями проводиться тільки за наявності результатів зазначених досліджень.

«Професійні захворювання не мають терміну давності. І через десять років, і через двадцять може бути встановлене професійне захворювання. Якщо ви бачите людину, яка не один рік пропрацювала в шкідливих умовах, направте її на дообстеження, дайте запит на санітарно-гігієнічну характеристику, або інформаційну довідку про умови праці. Нехай людина йде і отримає певне лікування. Нехай їй у високоспеціалізованому закладі охорони здоров’я поставлять, чи не поставлять, діагноз професійного захворювання. Не бійтесь давати запит на санітарно-гігієнічні характеристики умов праці, нехай людина оздоровиться. Не відфутболюйте їх», – закликала медиків Людмила Харчук, начальник відділу з питань гігієни праці Державної служби України з питань праці.

0