Строковик на посаді основного працівника: коли можливе звільнення

У грудні 2017 року до Управління Держпраці в Рівненській області надійшло звернення з приводу незаконного звільнення працівника професійного ліцею, призваного на строкову військову службу.

Для вивчення ситуації і виявлення можливих порушень законодавства про працю проведено інспекційне відвідування.

З’ясувалося, що працівник обіймав посаду сестри медичної на період відсутності основного працівника. Через півроку він був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на строкову військову службу із збереженням місця роботи, посади та середнього заробітку на період проходження строкової військової служби. Проте строковика було звільнено у зв’язку з виходом на роботу основного працівника.

Керівництво закладу порушило вимоги частини третьої статті 119 КЗпП, за якою за працівниками, призваними на строкову військову службу, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення  зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток.

За результатами інспекційного відвідування складено акт, вручено припис з вимогою усунення порушень та відповідно до статті 265 КЗпП накладено штрафні санкції. Строковика поновили на роботі з дати його неправомірного звільнення.

 

0