Страховий стаж для заповнення заяви-розрахунку: звідки брати дані

Фонд соцстраху інформує: найчастіше у страхувальників виникають запитання щодо заповнення колонок 21 та 22 додатку 1.1 — «Страховий стаж (у повних місяцях) загальний та за останні 12 місяців» нової заяви-розрахунку для отримання лікарняних (декретних).

Якщо застрахована особа звертається вперше до страхувальника з листком непрацездатності та працює на цьому підприємстві менше восьми років, то для правильного обрахунку матеріального забезпечення слід зібрати відомості про її попередню трудову діяльність та інші періоди, що зараховуються до страхового стажу.

Якщо ж застрахованій особі регулярно призначається матеріальне забезпечення на одному й тому ж місці роботи, і відповідні відомості вже є у страхувальника, то не слід повторно отримувати їх з ПФУ, і за необхідності лише додавати до страхового стажу місяці, які відпрацьовані і за них сплачено у повному обсязі єдиний соціальний внесок на цьому місці роботи.

Якщо ж застрахована особа працює в одного страхувальника більше восьми років, регулярно отримує заробітну плату, з якої сплачується ЄСВ у розмірі не менше мінімального, то додаткові відомості про страховий стаж збирати недоцільно.

Наприклад, у застрахованої особи стався страховий випадок вперше 1 вересня 2018 р. Згідно з довідкою ОК-5 чи ОК-7, яку вона отримала у територіальному органі ПФУ, її страховий стаж становить 94 місяці. Призначена допомога у розмірі 70 % середньої зарплати. Згодом, із 1 листопада 2018 р., у застрахованої особи знову настає тимчасова непрацездатність. Якщо за вересень і жовтень із нарахованої заробітної плати сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального, то слід вважати, що її страховий стаж становить 96 місяців і допомога призначається в розмірі 100 % середньої зарплати. В такому випадку не слід повторно отримувати довідку у ПФУ.

Відомості, що використовуються для заповнення колонки 21 заяви-розрахунку, беруться із форми ОК-5; форми ОК-7; додаток 9 «Дані про трудовий та страховий стаж».

Відомості з додатку 9 «Дані про трудовий та страховий стаж» можна використовувати в повному обсязі для визначення страхового стажу з 1 січня 2016 р. Період страхового стажу з 1 січня 2011 р. до 1 січня 2016 р. необхідно обчислювати з використанням довідок «Форма ОК-5» або «Форма ОК-7».

Відповідне роз’яснення наведено на сайті Фонду соцстраху.

 

0