Штрафувати за порушення тарифної системи оплати праці не будуть

Держпраці в листі від 31 березня 2017 р.№ 3766/4.3/4.3-дп-17 повідомляє, що ст. 96 КЗпП не передбачено встановлення мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Норми та гарантії в оплаті праці, передбачені ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оплату праці» і КЗпП, є мінімальними державними гарантіями.

Однак у ст. 96 КЗпП ідеться не лише про принципи формування тарифної системи оплати праці, а й зазначається, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) установлюється в розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, визначений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Водночас Держпраці переконана, що недотримання вимог ст. 96 КЗпП є підставою для застосування до юр- та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю, фінансових санкцій, передбачених абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП (порушення інших вимог трудового законодавства, що тягне за собою штраф у розмірі мінімальної зарплати).

Нагадаємо, що за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачений штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати.

 

0