Робочі місця для осіб з інвалідністю — Держпраці

Чинне законодавство покладає на роботодавців обов’язок щодо працевлаштування осіб з інвалідністю (ст. 172 КЗпП). Зокрема, підприємства (фізичні — особи підприємці) із середньообліковою кількістю штатних працівників облікового складу в рік від 8 до 25 осіб повинні забезпечити робоче місце для працевлаштування особи з інвалідністю. Якщо цей показник сягає 25 і більше осіб, то норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю збільшиться до 4 %.

Згідно із статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства самостійно працевлаштовують осіб з інвалідністю на створені робочі місця. Із цією метою вони можуть звертатися із заявками про вакансії осіб з інвалідністю у філії обласного центру зайнятості або підшукувати осіб з інвалідністю на вакансію своїми силами.

Підприємство, що планує працевлаштувати особу з інвалідністю, зобов’язане створити йому робоче місце, в т. ч. спеціальне робоче місце, з урахуванням індивідуальних програм реабілітації за рекомендаціями МСЕК. Якщо в документах МСЕК не зазначається потреби створення спеціалізованого робочого місця для особи з інвалідністю, то він може бути працевлаштований на звичайне робоче місце. Слід зауважити, що залучення осіб з інвалідністю до робіт із шкідливими та важкими умовами праці можливе лише за умови, що це не суперечить висновку МСЕК.

Законодавством чітко не прописано процедури атестації робочого місця особи з інвалідністю. Тому атестація робочого місця може проводитися в загальному порядку, відповідно до постанови КМУ «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці».

Часто така особлива категорія працівників залучається для роботи з ПК. Тому слід звернути увагу роботодавця на те, що під час роботи з ПК необхідно дотримуватися Державних санітарних правил і норм роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПІН 3.3.2.007-98 та Правил охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин.

Варто нагадати, що за невиконання нормативу для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до статті 20 Закону № 875 роботодавець (крім підприємств, установ й організацій, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів) має заплатити штраф, розмір якого залежить від кількості працюючих на підприємстві за основним місцем роботи:

  • від восьми до 15 осіб, — 0,5 середньорічної заробітної плати по підприємству за кожне робоче місце, не зайняте особою з інвалідністю;
  • понад 15 осіб — середньорічна заробітна плата по підприємству за кожне робоче місце, не зайняте особою з інвалідністю.
0