Прожитковий мінімум — нові правила визначення

У Верховній Раді України зареєстровано законопроекти, якими пропонується внести зміни до Закону «Про прожитковий мінімум».

У законопроектах пропонується перераховувати прожитковий мінімум на особу, а також для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення з урахуванням фактичного зростання споживчих цін і тарифів, у випадку перевищення фактичного розміру прожиткового мінімуму його офіційно затвердженої величини.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про прожитковий мінімум» прожитковий мінімум — вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Змінами до Закону «Про прожитковий мінімум» передбачено встановити, що прожитковий мінімум щороку затверджується Верховною Радою України окремим законом не пізніше 1 квітня року, що передує плановому, та періодично переглядається разом з уточненням показників Державного бюджету України.

У разі перевищення протягом трьох місяців поспіль фактичного розміру прожиткового мінімуму більше ніж на 5 % його офіційно затвердженого розміру на відповідний період, КМУ невідкладно, але не пізніше 20 днів із дати останнього оприлюднення подає до Верховної Ради України пропозиції щодо змін прожиткового мінімуму з урахуванням фактичного зростання споживчих цін і тарифів шляхом внесення змін до закону України про Державний бюджет України на поточний рік.

 

0