Планується змінити порядок виплати допомоги при народженні дитини

Законопроектом, запропонованим Комітетом ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму пропонується внести зміни до деяких законів України щодо забезпечення належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям (№ 6063-д).

Це сталося завдяки опрацюванню Комітетом раніше поданих законопроектів щодо належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям.

Як результат — було напрацьовано компромісний законопроект, у якому пропонується замість допомоги при народженні дитини запровадити допомогу у зв’язку з народженням дитини, яка виплачуватиметься двома частинами.

Перша частина допомоги у зв’язку з народженням дитини повинна нараховуватися, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого на день народження дитини, і надаватися в сумі, кратній:

15 розмірам прожиткового мінімуму, — на першу дитину;

20 розмірам прожиткового мінімуму, — на другу дитину;

25 розмірам прожиткового мінімуму, — на третю та кожну наступну дитину.

Друга частина допомоги у зв’язку з народженням дитини нараховується, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого на той календарний місяць, за який фактично здійснюється виплата, і з народженням дитини виплачується щомісяця впродовж наступних із дня народження дитини 36-ти місяців.

Окрім того, пропонується збільшити до 30-ти місяців строк подання звернення з призначення вказаної вище допомоги у випадках народження дитини на тимчасово окупованій або неконтрольованій території, важкої хвороби дитини чи її батьків.

Також запропоновано передбачити, що реорганізація чи ліквідація діючих комунальних дошкільних навчальних закладів допускається лише після проведення громадського обговорення, яке проводиться протягом 30 днів із дня надходження такої пропозиції.

Пропонується відновити норму Закону України «Про дошкільну освіту», що передбачає плату батьків за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірі, що не перевищує 6% (у міській місцевості) та 40% (у сільській місцевості) вартості харчування на день.

 

0