Пенсії, нараховані за спеціальними законами, не підлягають осучасненню

Про це заявив глава ПФУ Олексій Зарудний.

«Пенсії за спецзаконами НЕ осучаснюються та перегляду не підлягають. Тобто, осучасненню підлягають пенсії, призначені за загальним страховим законом», — зазначив Зарудний.

Він пояснив, що спецпенсії, на відміну від страхових, протягом багатьох років переглядалися, а звичайні пенсії або були «заморожені», або підвищувалися незначно.

Як відомо, в ПФУ та Кабміні пообіцяли, що розміри пенсій будуть перераховані з 1 жовтня, не зважаючи на те, що Верховна Рада не встигла прийняти необхідний закон до цього моменту. Деякі пенсіонери можуть отримати доплати за жовтень вже у листопаді.

Згідно з українським законодавством кошти на спецпенсії виділяються з держбюджету.

Нагадаємо, 10 жовтня, офіційно опублікований текст закону, який починає пенсійну реформу. Законодавчі зміни набирають чинності наступного після публікації документа дня — тобто, з 11 жовтня.

Пенсійна реформа не передбачає прямого підвищення пенсійного віку. Але декому доведеться відкласти вихід на заслужений відпочинок, адже в Україні вводяться вимоги до страхового стажу.

Крім того, в законі прописано «осучаснення» пенсій. За фактом, це перерахунок всіх пенсій за новою формулою — з урахуванням показника середньої за три роки зарплати та нового коефіцієнта. Розмір «осучаснених» пенсій буде розраховуватися індивідуально для кожного пенсіонера — пенсії підвищать на суму від 50 до більш ніж 1000 гривень. Найвищі прибавки до виплат отримають ті, хто вийшов на пенсію давно, отримуючи зарплати в декілька разів вище середніх.

0